Aktualnie mie ma żadnych nadchodzących wydarzeń.
Zobacz kalendarium wyścigów

O fundacji

Enjoy Motorsport

Podstawowym celem fundacji jest profesjonalne wsparcie i aktywna pomoc w rozwoju kariery polskich zawodników w ramach wyścigów samochodowych, przy czym karting uważa się jako integralny i bardzo ważny element tej dyscypliny sportu. Fundacja zaczyna działalność poniekąd ze względu na osobę Michała Grzyba ponieważ siłą rzeczy to zawodnik musi być spiritus movens całego przedsięwzięcia, a więc wychodzimy z przekonania, iż jest to kierowca który poprzez swój talent i zaangażowanie ma szansę na osiągnięcie sukcesu w skali światowej i właśnie dlatego zdecydowaliśmy się na taką formę pomocy ponieważ jak powszechnie wiadomo sport wyścigowy jest bardzo złożony i
możliwość rozwoju kariery zależy nie tylko od talentu. Nie wyklucza to oczywiście podjęcia współpracy w przyszłości z innymi zawodnikami, ale w tym zakresie zdecydowanie będziemy stawiać na jakość, a nie na ilość, a więc potencjalnie możemy mówić tylko o osobach wykazujących wyjątkowe predyspozycje.

Zakres działania fundacji nie zamyka się naturalnie w granicach kraju. Siłą rzeczy w perspektywie muszą być starty w seriach międzynarodowych, natomiast w zakresie osobowym przewidujemy współpracę wyłącznie z polskimi zawodnikami ponieważ taka właśnie była idea powstania fundacji. Idea ta bazowała na konstatacji ogromnego zainteresowania dalszymi losami kariery Roberta Kubicy oraz przekonaniu, iż właśnie to zaangażowanie kibiców stanowi bardzo duży, w zasadzie niewykorzystany potencjał, a szkoda byłoby, aby ten zapał i zainteresowanie poszły na marne. W tym
sensie jesteśmy przekonani, iż jest to bardzo dobry moment na rozpoczęcie tego typu działalności tym bardziej, iż naszym zdaniem mechanizmy wsparcia i promocji w ramach tej dyscypliny, poza kilkoma pozytywnymi wyjątkami jak na przykład Polski Karting są u nas bardzo znikome.

Pierwszą osobą, z która Fundacja Wierczuk Race Promotion nawiązała współpracę to doskonale nam znany z polskich i zagranicznych torów Michał Grzyb.
Michał jest jednym z najbardziej utalentowanych zawodników kartingowych w naszym kraju. Niedawno został także laureatem prestiżowej nagrody Rok Talent Award, organizowanej przez włoską firmę Vortex. Pochodzący z Wieliczki, zaledwie 15-letni zawodnik jest pierwszym Polakiem, który został uhonorowany tym wyróżnieniem.

W minionym sezonie odniósł on szereg sukcesów na krajowych i zagranicznych torach kartingowych, zdobywając m.in. pierwszą lokatę w klasie Rok 125 i zajmując bardzo wysokie, piąte miejsce w światowym finale Rok Cup International rozegranym w Lonato we Włoszech. Grzyb od kilku lat jest zaliczany do najlepszych polskich kartingowców. Mimo młodego wieku, związany jest z tym sportem już od ponad 10 lat. Od 2009 roku startuje w teamie WTR-Racing, którego szefem jest Wiktor Turkiewicz, były czołowy zawodnik kartingowy. Właśnie w barwach WTR-Racing Grzyb triumfował m.in. w kategorii Easykart 100 (2009 rok), międzynarodowych mistrzostwach Polski kategorii KF3 (2011 rok) oraz kategorii Rok 125 (2012 rok).

Kolejnym zawodnikiem kartingowym, który trafił pod skrzydła Fundacji Wierczuk Race Promotion jest zaledwie 12-letni Jan Antoszewski - wicemistrz Polski młodzików i zwycięzca pucharu Polski w najliczniejszej kategorii - Mini Rok. Urodzony 9 sierpnia 2001 roku w Poznaniu. Pierwsze jazdy kartem zaliczył mając 4,5 roku. Ojciec, Maciej Antoszewski przez 10 lat scigał się w kartingu i przez 2 lata na quadach, stąd zamiłowanie młodego kierowcy do sportów motorowych. Jas dołączył do Fundacji Wierczuk Race Promotion w lutym 2013 roku. Z dodatkowych zainteresowań warto wspomniec o Trathlonie, który uprawia wyczynowo, oraz pracy z ojcem przy renowacji zabytkowych motocykli.

Jeden z najdolniejszych polskich kierowców kartingowych. Urodził się 12 listopada 1991 roku w Krakowie. Po raz pierwszy siadł do karta w wieku 8 lat. Razem z tata Rafałem spotkali wtedy na torze Motdrom młodą gwiazdę kartingu - Roberta Kubicę, który wtedy, był jeszcze bardziej znany za granica niz w Polsce. Po kilku latach Karolowi udało sie pobić rekord tego toru ustanowiony przez Roberta. Od kwietnia 2013 roku podopieczny Fundacji Wierczuk Race Promotion.

Ale Fundacja Wierczuk Race Promotion nie koncentruje się jedynie na wsparciu wyścigowych talentów, bo ma również na uwadze w ogóle rozwój kartingu i sportu wyścigowego w Polsce. Od pewnego czasu aktywnie pomaga m.in. klubowi kartingowemu w Skwierzynie, gdzie przy tamtejszej szkole rośnie i rozwija się nowe pokolenie miłośników motosportu. Podopieczni fundacji mają tu teraz nie tylko możliwość korzystania z nowoczesnych kartów, ale także spotkania z doświadczonymi, profesjonalnymi zawodnikami, których rady i wskazówki z pewnością zaprocentują w przyszłości.

FUNDACJA W MEDIACH

| Vroom International

Wierczuk Race Promotion Foundation is a venture without precedent in the history of Polish motorsport. Jaroslaw Wierczuk, former race car driver, is its originator and founder. A primary goal of the organization is professional support and assistance in the development of Polish contestants’ career from karting through to motor racing.

| Rekordziści Toru

Najlepsze czasy okrążenia na poszczególnym wózku:SODI RX250: 1.Katarzyna Brem 44,90s2. Artur Kaszaraba 46,43 s3. Przemysław Okińczyc 47,37 s.4. Maciej Cichała - 47,75Sodi RX7:1.Katarzyna Brem 48,57sTobikart:1.Katarzyna Brem 51,38s SODI RT8:1. Maciej Cichała - 53,702. Artur Kaszaraba - 55,883. Adrian Esz - 55,924. Krystian Warpas - 56,035. Bartek Nowicki 57,04SODI LR5 (DZIECĘCY) 1. Michał Maciejewicz 56,48s1.Julia Wierczuk 58,14 s